INGREDIENTS (per 4 litres de brou):

– espines i caps de peix o sopa pescador de la botiga de congelats
– 2 pastanagues
– una branca d’api
– sal
– 5 litres d’aigua (mineral, si pot ser)

Pel sofregit:

– oli
– gambes (si s’escau)
– 1 ceba
– 2 tomàquet de pera
– picada d`all, julivert, ametlles o avellanes, carn de nyora
– un raig de vi blanc o conyac.

Aquesta és una recepta que jo acostumo a fer els diumenges, ja que és un dia que aprofito per gaudir a taula amb els de casa, o qui s’ hi apunti, casa meva sempre està oberta a qualsevol que vulgui venir a dinar!

Normalment quan compres peix, si ho demanes, et donen les espines i els caps del peix, cosa que aprofito i sempre en guardo al congelador, i vaig acumulant fins que en tingui prou per omplir una olla. En cas que no tinguem prou fumet sempre podem fer bullir una mica de la sopa pescador que venen als congelats.

Aboquem tots els ingredients, i quan arrenca el bull, comencem a fer a part el sofregit. (De tant en tant traieu la escuma que fa per tal de evitar impureses)

Sofregim la ceba tallada, el tomàquet de pera i alguns caps de gamba que després aprofitarem per la sopa, o el que es vulgui preparar.

Un cop sofregit hi aboquem la picada i el rajolinet de vi blanc, i ho deixem uns 10 minuts. En acabat ho tirem tot al brou.

Fem bullir tot junt uns 10 minuts més, apaguem el foc, deixem reposar uns altres 10 minuts i ho colem tot.. Amb això ja tenim fet el fumet.

És un fumet amb moltes possibilitats, ja que podeu preparar diversos plats (i que trobareu en diverses receptes en aquest bloc!): arròs caldós, arròs amb llamàntol, sopa de peix, paella de peix (arròs a la marinera com en diuen a València) o fideuà, que seria el mateix procés però amb fideus del nº 2… o simplement congelar per quan us vingui de gust!